Thursday, January 15, 2009

happier day than before in Osaka

Hi. kawan2.hari ni my first day untuk meet my group in seminar room dan subjek hari ini adalah speaking japanese language.(sebelum ni kami dikumpulkan dalam satu bilik yang terdiri dari 5 different courses, so tak tau which participant yang akan join my group in disaster prevention culture)
betul2 berhadapan jalan nak masuk ke OSIC(signboard ke OSIC)

Then, masa patah balik tu..hmmmm salji turun..masa tu angin memang sangat kuat..mula2 kami sangat blur..snow ke debunga..tapi one of JICA staff cakap kat kiteorg.."it's a snow..you can feel it.."huhu sempat gak saya amik gambar..tapi tak berapa jelas snownya..

tak brapa clear..may b i've to change my camera to D60..hmm

after that!!!!..keseronokan bermula..sensei kami pada hari tu sangat2 melawakkan and sangat senang didekati..first2 kami belajar how to introduce ourself and then belajar cara nak cakap i love u in japan language..

actually ia takdelah sesukar yang disangka (saya asyik tertidur kalo pasang cd n pegang buku how to speak japan),sebab kalo kite cakap nice to meet you, jawapannya pun nice to meet you (bukan nice to meet you too)

sebagai info(just to share..):
i love u: watashi wa anata o ai-shimasu (shimasu is pronouns as shimas)

i don't love you:watashi wa anata o ai-shimasen

do i love you?:watashi wa anata o ai-shimasu ka?

do u love me?:anata wa watashi o ai shimasu ka?

with my group member(from left:tung,co,arun, ravin*not our group member tapi ske sgt kat group kteorg,k.fai, any,me n seto*tiada dalam gambar:shereen dan romina)

hmm..after the class, we have a break about 2 hours before our training coordinator from hyogo come to meet us at seminar room to brief about what to do in saturday and sunday..hmm hari ahad saya akan terlibat dalam water fire extinguisher targetpractice game, saya kena handle that session, participant terdiri dari kanak2 sekolah, diorg akan diajar cara2 menggunakan alat pemadam api(peserta akan menggunakan alat tersebut tuk tembak gambar katak yang dilekatkan di papan)..hmm cam seronok je..(tak pasal2 cam nak jadi peserta plak karang). the briefing session end at 1425 o'clock..

yesss!!! shuttle bus kul 1430, sempat lagi ni,

if not kami kena amik kul 1600 nyer bus.dengan menaiki shuttle bus..saya dan k.fai(berdua lebih baik,actually ajak seto dan any, tapi diorg terlepas bas..tak dapek nak nolong!!!) ke Mycal Ibaraki(shopping mall).k.fai nak beli roti dan saya nak beli ubat gatal sebab tangan saya cam ada bintik2 merah yang sangat gatal.after hanging out, kami balik pada pukul 1510 dan tiba di OSIC pada jam 1525.

*seto(cowok) dan any(cewek) adalah peserta dari indonesia, dua2 engineer dari kementerian kerja raya indonesia.

esok kami akan berangkat ke Hyogo Centre, jap lagi dah kena kemas barang dan tadi adalah sesi makan kami yang terakhir di OSIC..(baki dalam meal card ada banyak giler.sb saya skip lunch dan selalunya dinner saya tak sampai 600 yen)

*kami dibekalkan dengan 600 yen per night stay

Oleh sebab itu, tadi adalah kenduri makan..huhu..saya amik 3 botol air mineral 500ml (120 yen/each), orange jus 126 mg (350 yen), pisang dan macam2 lagi..tapi masih ada baki 30 yen, so saya sedekah je la kat JICA..piza yang diambil pun sedekah kat course mate sebab kenyang makan fries and pisang..(air tak sedekah sebab nak tapau ke kobe..hehe kedek sket)

k semoga berjumpa lagi dilain masa..kalau ada kesempatan, saya akan update lg gambar2.ooppps lupa pula nak bgtau, group saya terdiri dari 9 participants(termasuk saya) dari 5 negara (malaysia, indonesia, filipina, vietnam dan india).setiap negara ada 2 wakil kecuali dari india.alhamdulillah, group saya semuanya baik2 dan easy going.

*hmm.paling kelakar bila masing2 nak menghafal pekerjaan dalam bahasa jepun (shigoto wa chisui-bu buchoo hosa desu(desu pronouns as des))-saya bekerja sebagai penolong pengarah di JPS..tergeliat lidah beb..pas tu abis hilang ayat2 pengenalan diri yang lain..

daaaa..semoga bertemu lagi di lain coretan..

2 comments:

Mimie Nazirah said...

i love u bukan aishiteru ke? hehe

azuradaud said...
This comment has been removed by the author.