Tuesday, January 25, 2011

korean food festive :D

jeng3..minggu yang ditunggu2 dah tiba..Party
MISI GBH!!!! DSC_0295 menghapuskan penjahat!(muka sensorang cam aksi lagak ngeri!!)
MISI:KOREAN FOOD FESTIVE
TASK:GBH FIRAH:BULGOGI&SEAWEED SOUP
GBH DAL:KIMBAB
GBH ANIM:KIMCHI, SUNDUBU JIGAE & NASI KOREA
GBH ATHIRAH:SPRING POTATO
GBH ZURA:BIBIMBAB
DSC_0374 makan tym (sajer blurrkan picts sebab burok bebenor)
thanks to atikah dan belognya yg sangat membantu memberi idea tuk resipi kami..


BIBIMBAB
(nasik campur/nasik gaul..kalo di mesia mungkin cam ada iras2 ngan nasik kerabu.. KOT-sebab bnyk sayur tapi takde la kelapa ngan ikan tu Tongue out..)098
kenangan melantak bibimbab kat kedai makan @korea..LICIN korangggg!!!(tiada dalam gambar GBH Trah sebab tgh picit kamera)
DSC_0259
 penuh dah peti ais duk tepek resipi
BAHAN-BAHANNYA
NASI (masak nasi macam biasa)untuk lebih feel..anda leh cuba beli beras korea sebab tym ni saya gunakan beras korea dan arahan memasak berbeza sket sebab beras ni lebih sticky.
PASTE (1 sudu tauchu dihancurkan kemudian tambah 2 sudu serbuk cili dan secukup rasa gula dan air, gaul rata. )
DSC_0255
SOS: masukkan PASTE ,seulas garlic yang telah dicincang halus, 1/2 sudu minyak bijan, 1/2 sudu cuka dan bijan (gaul)
LAUK/SAYUR
DSC_0248
cendawan shitake, lobak merah ,kobis
DSC_0270
timun jepun(kalo takde..timun mesia pun ok Thumbs-up )
Bahan-bahan kat atas ni semuanya dipotong memanjang DSC_0279
kecuali cendawan dipotong sesuka hati..then,cendawan digoreng dengan minyak bijan sekejap.tambah sedikit bijan and black pepper as penambah selera
DSC_0306kemudian..goreng la telor..(telor mata)DSC_0318 dan juga Bulgogi (daging grill)-daging ni diperap dengan kicap, minyak bijan, lada hitam, bawang putih yg dicincang and gula secukup rasa.
DSC_0287
DSC_0327 bulgogi ni gak boleh dimakan ngan lettuce (wrap ngan lettuce..)
DSC_0325 dan letak sedikit korean paste
DSC_0256 seaweed as penyedap rasa(ada logo halal )
semua bahan2 start dari nasi hingga seaweed masukkan dalam mangkuk dan gaul sesuka hati dan selera
tara!!!!.
DSC_0320akhirnya!!! penat lelah kami berhasil..
selain tu..ada gak KIMBAB (nasik gulung aka sushi korea)
DSC_0281DSC_0282KIMCHI
DSC_0283 SEAWEED SOUP
DSC_0294 SUNDUBU JIGAE (sup tofu lembut, daging and cendawan)
DSC_0307 SPRING POTATO
DSC_0312 Memang penuh la meja makan kami hari tu…
DSC_0300 DSC_0308 kalo nak resipi leh la tinggal kan komen. Call me.juga ingin menjemput sesape yang nak join another korean food festive..the more the merrier
kiteorg belajar masak kat mana??? Confused
DSC_0321kat kimchi school .. Cool

6 comments:

aishah zaharin said...

pink siutttt! :)

azuradaud said...

ahaha..ahjumma tu yg bagi..i terima jekk

atiqah said...

hi Azura..just drop by. tengah main dgn en google ni jumpe plak blog yg best ni...memang kene la...heheh...wah bestnyee...i pun addict dgn korea ni. so far br sushi je yg dh buat...wah best2...

azuradaud said...

hi back atiqah..sorri late reply..saya da lama tak update blog..happy trying..kami addict sgt kat makanan korea ni..selalu makan kat garden Mid valley kat kedai sam sam korea.i.allah halal...try la sun dubu jigae...mabeles

hizwa said...

ada x jual beras korea kt msia ni?? dah nk abis beras y sy beli masa g korea dulu,..waaa =(

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)